Ви є тут

Звернення фракції "ЄС" щодо фінансування сфери охорони здоров’я у 2022 році у повному обсязі

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Луцької районної ради Волинської області звертаємося до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою  прийняття збалансованого Державного бюджету на 2022 рік в частині, що стосується забезпечення сфери охорони здоров’я, лікувальних закладів, фінансування заробітних плат медичних працівників.

В Україні склалася катастрофічна ситуація із фінансовим забезпеченням сфери охорони здоров’я. Задекларовані владою зарплати середнім медичним працівникам у розмірі  від 13,5 тис грн, а лікарям - від 20 тис грн. у проєкті Державного бюджету передбачені лише для 200 тис. осіб середнього медичного персоналу та 90 тис. лікарів.

Однак на кінець 2020 року в системі охорони здоров’я працювало 273 526 осіб середнього медичного персоналу та 147 361 лікар-фізична особа. Тобто фактично в медичних закладах працює лікарів та осіб середнього медичного персоналу на 130 тис. більше, ніж Уряд розрахував у проєкті Державного бюджету на 2022 рік. Це означатиме неминуче скорочення 130 тисяч посад медичних працівників, що, в умовах боротьби з пандемією, стане ударом по всій системі охорони здоровя.

За даними Державного комітету статистики, станом на 1 серпня 2021 року заборгованість по зарплатах в системі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги становила 108,5 млн грн. Обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, повинен становити не менше 5% валового внутрішнього продукту України. 

Місцеві бюджети не здатні дотувати ті сфери, які недофінансовуються з Державного бюджету. Місцеві бюджети не зможуть врятувати від скорочення 130 тис. посад медпрацівників.

У зв’язку з вищевикладеним вимагаємо:

негайно погасити заборгованість з виплати заробітної плати медичним працівникам;

- вжити невідкладних заходів для недопущення скорочення посад медичних працівників;

- у проєкті Державного бюджету на 2022 рік передбачити  фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі.

Відповідно до вищевикладеного, пропонуємо Голові Луцької районної ради винести на голосування на черговій сесії Луцької районної ради проект рішення про звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я.

 

                  З повагою,                                                                  

                  Голова фракції «Європейська Солідарність»                      Новак О. Ю.

                  у Луцькій районній раді