Ви є тут

Заява голови районної ради щодо підтримки євроінтеграційного курсу України

Сьогодні  Україна неухильно рухається шляхом наближення вступу до Європейського Союзу, і питання реальної євроінтеграції нашої держави, як ніколи близьке.

Підписання Угоди про Асоціацію з ЄС – це наше суверенне право вибирати собі стандарти, за якими ми і наше майбутнє покоління будемо жити та розвиватися в майбутньому. Це прагнення більшості населення нашої держави, адже підписання Угоди про Асоціацію відкриє Україні шлях до тісної співпраці з Європейським Союзом, а відтак покращення рівня життя населення.

Я, як і мільйони українців, очікую укладання Угоди про асоціацію України та Європейського союзу. Цього чекають усі громадяни, які хочуть жити за європейськими цінностями. Адже, головна перевага вступу України в ЄС полягає у можливості виходу нашої держави на один рівень з провідними країнами Європи та прийняття її до співдружності вільних, розвинутих в економічному та політичному плані держав. Оскільки найвищою соціальною цінністю в Україні є людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека, підписання Угоди про Асоціацію з ЄС забезпечить українцям ефективний і доступний судовий захист, високі і надійні конституційні гарантії прав і свобод людини і громадянина.

Однак, на мою думку, потрібно поступово впроваджувати стратегічні напрями розвитку ЄС в українську економіку та розробити програму дій щодо безболісної інтеграції України. Для нашої країни повинні бути визначені чіткі правила вступу в ЄС, які надають певні преференції та привілеї при підписанні Угоди про Асоціацію та сприятимуть соціально – економічному розвитку держави. Зокрема підтримка малого та середнього бізнесу, доступ до європейської системи освіти, охорони здоров’я, ринку праці.

Як приклад можна відзначити сусідню з Україною державу – Польщу, яка після вступу в Асоціацію отримала щедрі дотації від ЄС( як кредити, так і інвестиції), які у Польщі набагато більші ніж у інших нових членів Євросоюзу. Значні привілеї отримали польські селяни, яких було практично звільнено від податків, надано безпроблемний доступ до державної системи охорони здоров’я та запроваджено для них дуже вигідну систему пенсійного забезпечення.  

Вважаю, що рішення Уряду про призупинення питання укладання Угоди про Асоціацію України з ЄС – не до кінця зважене. Воно не відповідає проголошеному європейському зовнішньополітичному вектору держави. Тому Уряд України має продовжити роботу над Угодою про Асоціацію на максимально вигідних для нашої держави умовах.

Я прошу окремих політиків не спекулювати ситуацією, яка склалася на шляху України до євроінтеграції. Не слід забувати, що ЄС буде готовий відновити підготовку до підписання Угоди про Асоціацію, щойно Україна засвідчить свою готовність відновити рух до політичної Асоціації та економічної інтеграції з ЄС заради блага своїх громадян. Двері до підписання угоди про Асоціацію залишаються відкритими у майбутньому, щойно буде створено відповідні умови. Президент України Віктор Янукович не відмовився від своїх попередніх заяв та чіткого курсу України до євроінтеграції.

 Я звертаюсь до Президента України Віктора Януковича, Прем’єр – міністра України Миколи Азарова, голови Верховної Ради України Володимира Рибака і закликаю не зупинятися на шляху України до євроінтеграції. 

Питання укладання Угоди з ЄС не можна призупиняти. Альтернативи європейській інтеграції немає. Це зрозуміло всім українцям, які доклали максимальних зусиль до євроінтеграційного поступу України.

 

 Голова Луцької районної ради

Ігор Волошенюк