Ви є тут

У Горохові знову кримінал: посадовці «розбазарюють» бюджетні кошти

 

Посадові особи Горохівської громади незаконно здійснюють витрати з бюджету на утримання котелень, які опалюють гімназію та лікарню.

Про це стало відомо на засіданні комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією.

Виконуюча обов’язки директора КП «Райтеплобуд» Лариса Терещенко наголосила, що у Горохові займаються самодіяльністю, керуючись рішеннями міської ради, які взагалі не мають жодної юридичної сили, оскільки котельні є спільною комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст Луцького району та перебувають на балансі КП «Райтеплобуд», яке зобов’язане здійснювати обслуговування даних котелень.

Нагадаємо, на підставі рішення Луцької районної від 12.02.2021 №4/18 приміщення котелень, які розташовані за адресою м. Горохів, вулиці Паркова, 22 та Грушевського, 5а були передані в користування КП «Райтеплобуд» на правах господарського відання з постановкою на баланс. Дане рішення було виконано шляхом підписання відповідних актів приймання – передачі від 15 лютого 2021 та 22 березня 2021 року.

Незважаючи на це, управлінням освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я Горохівської міської ради було оголошено та було проведено аукціон щодо передачі в оренду нежитлового приміщення площею 94,9 кв. м. з метою надання послуг теплопостачання

До слова, в інформації про аукціон зазначено, що приміщення котельні (адреса: м. Горохів, вул. Грушевського, 5а) перебуває на балансі управління освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я Горохівської міської ради, що не відповідає дійсності, адже дане майно перебуває на балансі КП «Райтеплобуд».

Крім того, з’ясувалося, що керівниками «Горохівська багатопрофільна лікарня Горохівської міської ради» та управлінням освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я Горохівської міської ради здійснюються видатки на утримання та обслуговування приміщень котелень, які не перебувають на балансі даних установ.  Це порушення  вимоги статті 119 Бюджетного кодексу України, а тому в таких діях може вбачатися склад злочину передбачений статтею 210 Кримінального кодексу України.

«Нецільове використання бюджетних коштів може відбуватися за сприяння головного розпорядника – Горохівського міського голови», - йдеться у депутатському зверненні.

Тому члени комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією підтримали звернення здійснити перевірку дій керівників КП «Горохівська багатопрофільна лікарня Горохівської міської ради» та управління освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я Горохівської міської ради щодо здійснення видатків без відповідних правових підстав на обслуговування та управління котельнями, які перебувають у власності Луцької районної ради та на балансі КП «Райтеплобуд», адже такі їх дії можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 210 КК України.