Ви є тут

Туристичний Луцький район: Перцева гора у селі Холоневичі

 

Перебуваючи у селі Липне на фестивалі повстанської пісні «Криївка Перця», голова Луцької районної ради Олександр Омельчук, радник голови Юрій Ройко, депутатка Лариса Понєдєльник та депутат Цуманської селищної ради Павло Фень побували в урочищі «Перцева гора».

У лісовому масиві між селами Липне та Холоневичі на піщаному пагорбі у воєнні роки розташовувалась криївка провідника ОУН і УПА Василя Чепелюка, псевдонім – «Перець». Саме тут він і загинув у нерівному бою зі спецгрупою совєтського МГБ.  

У 2014 році відбулося освячення та урочисте відкриття пам’ятного хреста на місці загибелі.

ДОВІДКА. Василь Чепелюк народився у 1922 р. в Холоневичах, а 22-літнім пішов в УПА добровільно. За час діяльності зажив доброї слави в українських патріотів і став лютим ворогом окупантів. «Перець» розповсюджував величезну кількість підпільної літератури, а вільне слово для сталінського режиму було страшнішим за вогнепальну зброю. Тож полювали за ним довго та ретельно.

На початку 50-х років у глухому кутку лісу між Холоневичами та Липном совєти відшукали повстанську криївку та вбили «Перця» з побратима, а його  батьків за те, що виховали «сина-бандита УПА», вивезли на Сибір.