Ви є тут

Що буде з опалювальним сезоном?

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук взяв участь у нараді щодо опалювального сезону 2021-2022рр. та тарифів на теплопостачання і гарячу воду, ініційованій головами Волинської обласної ради та ОДА.

Голова Волиньради Григорій Недопад зазначив, що цьогоріч в умовах рекордного зростання ціни на газ з 8 до 37 гривень за кубічний метр, прогнозованість та скоординованість дій усіх учасників процесу у підготовці та проведенні опалювального періоду актуальна, як ніколи. І якщо населення захищене від коливання цін річними контрактами на індивідуальне споживання газу, а для теплокомуненергетичних підприємств, які надають централізовані послуги з теплопостачання, встановлена пільгова ціна на блакитне паливо у межах 7,5 грн за куб, то газозалежним бюджетним установам, а це понад 170 комунальних закладів освіти, медицини, культури та спорту, доведеться купувати газ за ринковими цінами. Отже, ці видатки непомірним тягарем ляжуть на обласний та місцеві бюджети.

«На минулому тижні проблематика вартості енергоносіїв обговорювалася на Конгресі місцевих і регіональних влад. І Президент, і Прем’єр-міністр анонсували, що ціну буде знижено, і навіть було підписано щодо цього меморандум. Однак, якою буде вартість енергоносіїв для комунальних установ, який механізм і компенсаторні важелі будуть застосовані, - відповідей на ці питання поки немає. Тому ми повинні мати чіткі уявлення, чи осилить обласний та місцеві бюджети цей опалювальний сезон, які маємо ресурси і потребу у них, мусимо вести прискіпливий щоденний моніторинг і обмінюватися цією інформацією, аби вчасно реагувати як на місцевому рівні, так і, при потребі, на печерських пагорбах», - звернувся голова облради до присутніх.

Як розповів голова ОДА Юрій Погуляйко, за дорученням Президента України Володимира Зеленського Кабінет Міністрів, НАК «Нафтогаз України», Асоціація міст України і Палата місцевих влад Конгресу підписали Меморандум, згідно якого до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. Так, ціна газу становитиме 7,4 грн за 1 куб. м для населення та 13,6 грн за 1 куб. м для бюджетних установ.

Не проста ситуація склалась саме для бюджетних установ. Адже, як зазначив директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк, при існуючій вартості енергоносіїв орієнтовна незабезпеченість бюджетних установ на оплату комунальних послуг у межах області сягне 400 мільйонів гривень.

«Пропозиції від облдержадміністрації про перегляд показників державного бюджетну на 2022 рік в частині збільшення видатків на оплату енергоносіїв уже спрямовані до Кабміну та Мінфіну. Щодо обласного бюджету, то найближчим часом на зазначені видатки плануємо спрямовати 21 мільйон додаткової дотації», - зазначив Ігор Никитюк.

Підсумовуючи результати обговорення, голова обласної ради Григорій Недопад наголосив на відповідальності кожного з керівників у своїй сфері діяльності за підготовку і проходження опалювального періоду.

«Ситуація не проста, але ми не можемо припуститися зриву чи збоїв опалювального сезону, тому прошу всіх максимально мобілізуватися. Окрім того, вже у найближчій перспективі треба шукати альтернативу газу, в тому числі і з відновлювальних джерел енергії. І такий досвід серед комунальних установ ми вже маємо», - зазначив Григорій Недопад.