Ви є тут

Олександр Омельчук та Юрій Ройко побували на плантаціях лохини

На плантаціях екологічно чистої лохини, яку вирощують у селі Положево Шацької громади, побував голова Луцької районної ради Олександр Омельчук та його радник, депутат Волинської обласної ради Юрій Ройко.

У 2018 році ТОВ «Волинська ягідка» орендувало землі площею 231 гектарах та висадило першу чергу лохини (75 гектарів). За три роки засаджено 75% площі, а це понад 300 тисяч саджанців.

«Орендовані «Волинською ягідкою» землі понад 30 років до того не оброблялися, тож підприємству довелось почати свою діяльність із розчищення ділянки від чагарників, лісу-самосіву, чистки існуючих меліоративних каналів, а вже потім займатися вирощуванням лохини. Такі підприємства заслуговують на повагу, адже створюють робочі місця та сплачують податки до бюджету. Крім того, у планах – переробка ягід, що теж матиме позитивні результати для громади», - розповів Олександр Омельчук.

Вже сьогодні на волинську лохину є попит не лише в Україні, а й закордоном.

Гостям «Волинської ягідки» також розповіли і про методи вирощування та догляду за лохиною.

«Я б хотів би розвіяти міф про те, що використання води на полив ягідних культур впливає на обміління Шацького поозер’я. Це не так. Як член робочої групи, створеної в обласній раді та ОДА, можу повідомити, що маємо науково обґрунтовані причини обміління: на сьогодні їх 4. Вони визначені Інститутом водних проблем та меліорації Академії аграрних наук України. Перша причина, яка складає 80%, аномальні зміни клімату, решта - антропогенного характеру: застрілі осушувально-меліоративні системи, розробка Хотиславського кар’єру в Білорусі та неконтрольоване використання води домогосподарствами. Тому основне завдання у боротьбі з обмілінням – регулювати водні ресурси. А ягідники в певній мірі виступають акумуляторами води», - розповів радник голови Луцької районної ради Юрій Ройко.